Paardenproblemen

Het is maar door problemen met mijn eigen paarden vroeger, dat ik mij ben gaan verdiepen in het natural horsemanship.
Ik was meteen onder de indruk van de vele filmpjes die de mogelijkheden toonden die je hebt met je paard als je zijn gedrag leert begrijpen.
Hoe heb ik voordien klakkeloos dingen overgenomen van wat ik zag of hoorde? Zonder mij maar 1 keer af te vragen: Hoort het zo? Is er geen andere manier?

Tranen met tuiten heb ik gehuild, omdat ik spijt had van de manier waarop ik mijn vorige paard heb behandeld. Uit onwetendheid, ze deed wat ik wou en dat was voldoende. Maar wat had mijn paard aan tranen? Niets! Tijd om aan mezelf te werken. Tijd voor actie!

Ik verdiepte me in de achtergrond van het natural horsmanship. Via zelfstudie leerde ik erg veel. Ondertussen had ik ook al een aantal verschillende paarden om het op ‘uit te testen’. Mijn werk loonde. Ik volgde clinics en workshops om steeds meer bij te leren. Nu nog, leren is een proces dat nooit stopt. Ik tracht ook steeds kritisch te blijven door ook andere systemen te bekijken.

Nadat ik goed geoefend had met mijn eigen paarden, werd het tijd om mijn kennis eens uit te testen op een vreemd paard, eentje dat mij niet kende en omgekeerd. Een vriendin van mij had problemen met haar paard: het was te sterk, niemand kon hem de baas.
Ik met mijn grote mond: ‘ik kan dat’ ergens overtuigd dat het me zeker zou lukken, maar ook met de twijfel: kan ik dat wel aan, sta ik sterk genoeg in mijn schoenen?
Na de eerste sessie werd het me duidelijk: Het werkt echt! Na een half uur kon mijn vriendin niet geloven wat ze zag. Maar ik wou haar niet overtuigen van mijn kunde, doch wou ik haar leren hoe zij anders met haar paard kon omgaan.
Beter gezegd: hoe ze hem kon begrijpen ipv veronderstellingen te maken.

Vaak hoor ik: mijn paard doet niet wat ik wil, hij is koppig, hij bijt mij, hij bokt of steigert,….. zoveel problemen.
Net zoals bij honden ligt het probleem niet bij het dier, maar bij de mens die ermee omgaat. En dat is soms moeilijk voor ons mensen om in te zien en toe te geven. Nog meer omdat ‘iedereen’ het toch zo doet.
Een dier iets laten doen kan op verschillende manieren. Het is maar hoe je dat wil doen als mens. Denk je dat een concourspaard ook naast je op het strand blijft lopen, zonder halster of koord?

Krijg je je paard maar moeilijk op de trailer? Staat hij niet stil als je wilt opstappen? Bijt hij? Moet je hem lokken met voer om hem vast te krijgen?
Of het nu gaat over concrete dingen die niet lukken, of wil je gewoon een betere band met je paard krijgen, dan kan ik je daar mee helpen.

Ik kom bij jou aan huis, op je manege of je kan ook tot bij mij komen met je paard.
Neem gerust contact op voor meer info.